Pertsona bakoitzaren beharretara egokitutako dietak diseinatu eta bizi-ohitura osasungarriak sustatu itzazu
Biztanleriaren osasuna sustatzeko, neurri handi batean, nutrizioko profesionalen elikadura-hezkuntza behar da.
Pertsonentzako eta pazienteentzako dietak prestatzeaz gain, osasun-sektorearen profil honek komunitateetako elikadura-portaerak aztertzen ditu ohiturak eta, beraz, ongizatea hobetuko dituzten hezkuntza-jarduerak diseinatzeko.
-
Familia: Osasungintza
-
Goi-maila
-
2 urte (2.000 o.)
-
Goizez: D eredua
Arratsaldez: A eredua -
Laneratze ertaina
-
inLan lan-poltsa
-
Erasmus
-
Ikas-ekinezko heziketa duala
Dietetika xehetasunez
Zer ikasiko duzu?
Dietetikaren zikloan, pertsonen nutrizio-premietara edo pazienteen patologia espezifikoetara egokitutako dietak diseinatzen eta gainbegiratzen ikasiko duzu.
Horretarako, elikagaien nutrizio-osaera ulertzeko eta aztertzeko gai izan beharko duzu, kalitate dietetikoa zehazteko, bai eta elikagaien kontserbazioa, manipulazioa eta eraldaketa gainbegiratzeko ere.
Elikadura-hezkuntzako jarduerak ere programatu ahal izango dituzu, osasuna eta bizi-ohitura onak sustatzeko.
Irteera profesionalak
Dietista eta nutrizionista gisa lan egin ahal izango duzu nutrizioko profesionalak zenbait eskumen-arlotan behar dituzten sektoreetan, hala nola menuak egitea, elikagaien higienea kontrolatzea edo hezkuntzaren bidez osasuna eta elikadura-ohitura onak sustatzea. Dietetika menderatzen duten pertsonek azpisektore hauetan bete dezakete euren lanpostua:
- Ospitale-zerbitzuak: dietetikako eta nutrizioko unitateak edo zerbitzuak.
- Lehen mailako arreta: osasunaren sustapena, kontsultak edo laguntzarako unitateak (osasun mentala, pediatria, aho-hortzen higienea eta geriatria).
- Osasun publikoa: elikagaien higiene-zerbitzuak.
- Jatetxe-zerbitzuak: jatetxeak, hotelak, catering-enpresak edo ospitaleetako eta jantoki kolektiboetako sukaldeak.
1. Ikasturtea
Moduluak | Orduak |
---|---|
Elikaduraren kontrola | 175 o. |
Elikadura orekatua | 300 o. |
Dietetika-kabineteen antolamendua eta kudeaketa | 90 o. |
Dietetikako fisiopatologia | 300 o. |
Kalitatea eta etengabeko hobekuntza | 40 o. |
Lan prestakuntza eta orientabidea | 60 o. |
2. Ikasturtea
Moduluak | Orduak |
---|---|
Dietoterapia | 250 o. |
Mikrobiologia eta elikadura-higienea | 175 o. |
Osasun-hezkuntza eta osasunaren sustapena | 150 o. |
Lan-giroko harremanak | 60 o. |
Lantokiko prestakuntza | 400 o. |
Ikaskuntza-metodologia berritzaileak: Ethazi
Barakaldo LHn metodologia praktikoa gure hezkuntza-planetan txertatzen dugu, erronketan oinarritutako ikaskuntzaren bidez, hau da, Ethazi metodologiaren bidez. Gure mikrobiologia eta dietetikako ikasgeletan, ikasleek benetako laborategi baten antzeko ingurune batean ikasten dute, praktikaren eta elkarlanaren bidez eta planteatutako erronkei aurre eginez, sektoreko tresna komunak erabiliz.
Ethazi metodologiaren barruan, gaitasun teknikoak lantzeaz gain, ikasleek zeharkako gaitasunak garatzen dituzte (talde-lana, komunikazioa, informazio-bilaketa…), menu egokituak diseinatzeko edo elikagaien osaera aztertzeko proiektu praktikoen bidez. Hona hemen Barakaldoko LHn egindako proiektuen adibide batzuk:
- “On egin Wilson” edo “Eta orain zer jaten dugu?” dietoterapia-proiektuak.
- Elikadura osasungarriaren eta osasun-hezkuntzaren proiektua.
Egiteko moduak
Ziklo hau presentziala da. Ikas-ekinezko heziketa dual modalitatean egin daiteke zikloa, ikastetxean egiten den prestakuntza eta titulazioarekin lotutako enpresa batean egiten den benetako lana txandakatuz.
Ikasten jarrai dezakezu
Goi-mailako ziklo hau amaitu ondoren, zure prestakuntzarekin jarrai dezakezu prestakuntza-arlo bereko edo antzeko sektore bateko LHko beste ikasketa batzuekin, edo lan-bide jakin baterantz espezializatu zaitezke espezializazio-ikastaro batekin. Unibertsitatera sartzeko aukera ere lortzen duzu.
Unibertsitatea
Espezializazio-
ikastaroa
Lan egin dezakezu
Barakaldoko LHn lan-munduan sartzen laguntzeko tresnak eskaintzen dizkizugu.
Gure lan-poltsak gure ikasle eta ikasle egresatuak gure inguruko enpresetara hurbiltzea du helburu, eta IkasEnplegu lan-poltsak LHko lan-eskaintza espezifikoak biltzen ditu.
Ziklo honi buruz gehiago jakin nahi duzu?
Dietetika irudietan
Barakaldo LHn dietetikako eta mikrobiologiako gela bat dugu, elikagaien konposizioaren analisia egiteko eta haien kalitate higienikoa eta nutrizionala zehazteko beharrezko ekipamenduarekin, baita diseinatutako menuak egiteko sukalde oso bat ere. Hona hemen gure instalazioetan ditugun ekipoetako batzuk:
- Pasteur labea.
- Autoklabeak.
- Mikroskopioak.
- Hazkuntza-berogailuak.
- Bioinpedantzia-tresnak eta datu antropometrikoak biltzeko tresnak.
Gure informatika-gelek dietak kontrolatzeko software espezifikoa dute (DIAL), dieta terapeutiko eta orekatuak egiteko funtsezko programa. Era berean, bioinpedantziako aparatologia, gorputz-konposizioaren analisia egiteko erabiltzen dena, software bati lotuta dago datuak guztiz ulertzeko.
Laneratzea